Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Camerabewaking-info.be Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.be

Inbraakalarm: soorten & prijzen

Inbraken zijn tegenwoordig dagelijkse kost, dus een inbraakalarm is zeker geen overbodige luxe. Welke installatie is geschikt voor jouw wensen? En hoeveel kost zo’n alarmsysteem? Je leest het hier!

Ga snel naar:
3 soorten inbraakalarmen
Prijzen inbraakalarm
Inbraakalarm voor thuis: wetgeving
Hoe alarmsysteem uitbreiden?
Zelf installeren of door expert?
Ontvang snel & vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werkt een inbraakalarm?

Een inbraakalarm detecteert ongewenste gasten in je huis en gaat vervolgens af. Dit signaal kan een sirene zijn, maar ook lichtflitsen bevatten. Deze signalen schrikken af, waardoor de inbreker zich snel uit de voeten maakt. Een inbraakalarm zorgt dan ook voor een kleinere inbraakkans en geeft ook een hoger veiligheidsgevoel.

Wil jij een inbraakalarm kopen? Kom in contact met meerdere experts in woningbeveiliging!

inbraakalarm-bedienen

 

3 soorten inbraakalarmen

Bij het installeren van een inbraakalarm heb je de keuze uit talloze opties, maar in grote lijnen is de werking van elk systeem hetzelfde. Dit zijn de 3 varianten waaruit je doorgaans kan kiezen:

 • Draadloos inbraakalarm: tegenwoordig is 90% van alle alarmsystemen draadloos. Je hoeft geen muren door te breken om kabels te plaatsen, dus de installatiekosten zijn laag. Wel zijn de materiaalkosten relatief hoog en is dit systeem vatbaarder voor mogelijke storingen.
 • Bekabeld inbraakalarm: dit systeem is vanwege de vaste kabels veel minder vatbaar voor storingen. Daarnaast is dit alarm onderhoudsvriendelijk. Bij de installatie moet je wel een muur doorbreken en gaten boren. Zo’n alarm is dus ideaal om te installeren tijdens andere renovatiewerken.
 • Hybride inbraakalarm: dit is een combinatie van het beste van de 2 bovenstaande systemen. Op plaatsen waar al kabels aanwezig zijn, komt een bedraad deel. De draadloze delen komen op plekken waar geen kabels aanwezig zijn. Dit systeem is erg gebruiksvriendelijk, makkelijk uit te breiden en zeer betrouwbaar.

 

Prijzen inbraakalarm

Er zijn veel verschillende soorten alarmen, dus ook de prijzen variëren per systeem. Je mag rekenen op een gemiddeld kostenplaatje van € 750 – € 1.700 (excl. btw, incl. plaatsing). In de onderstaande tabel vind je de richtprijzen per type inbraakalarm:

Soort inbraakalarmPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Draadloos inbraakalarm€ 750 - € 1.200
Bekabeld inbraakalarm€ 1.200 - € 1.700
Hybride inbraakalarm€ 1.000 - € 1.200

BELANGRIJK: de bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Wil je weten wat een inbraakalarm bij jou thuis exact gaat kosten? Vraag gratis & vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

installatie inbraakalarm

Inbraakalarm voor thuis: wetgeving

Het plaatsen van een inbraakalarm brengt een aantal regels met zich mee. Om er zeker van te zijn dat je al deze regels volgt, is het handig om een gecertificeerde vakspecialist te kiezen voor de plaatsing van je alarm. Deze is op de hoogte van alle wetten en regels. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden:

 

 • Onderhoudscontract: je inbraakalarm heeft een jaarlijkse controle nodig. Zo blijft het systeem up-to-date en kan je mogelijke problemen verhelpen. De vakspecialist zal deze controle uitvoeren.
 • Optioneel veiligheidsplan: een veiligheidsplan is niet verplicht bij een inbraakalarm voor je huis, maar bij bedrijven is dit vaak wel het geval. Mocht je een uitgebreid alarmsysteem hebben, dan kan een plan zeker handig zijn. Bovendien kan je deze in de toekomst nog eens bekijken en eventueel aanpassen.
 • Installatievoorschriften: een vakspecialist zal de installatie uitvoeren. Van jou zijn er wel een aantal gegevens nodig zoals je adres, telefoonnummer en 2 sleutelhouders. Dit moet de installateur melden bij de politie.
 • Meldingsplicht politie: als je een inbraakalarm laat plaatsen of zelf plaatst, dien je dit aan te geven bij de politie. Dit moet je doen binnen de 10 dagen na de aansluiting. Hierna is de politie op de hoogte van je alarm, maar de meldingen komen niet direct bij de politie binnen als het alarm afgaat.
 • Privacy wetgeving: de privacywetgeving is vooral van toepassing als je ook camerabewaking bij je inbraakalarm hebt. Je mag mensen niet zomaar filmen in verband met privacy en je camera’s moeten gericht zijn op je eigendommen. Ook het filmen van straten of de tuin van je buren is niet toegestaan.

 

Hoe alarmsysteem uitbreiden?

Een inbraakalarm is een goede basis in het gehele alarmsysteem. Er zijn echter veel meer uitbreidingen en toepassingen mogelijk. De meest toegepaste uitbreidingen op een rij!

 

1. Camerabewaking

Tegenwoordig zijn er vaak camera’s aanwezig als een inbreker wordt gepakt. Het is dan ook aangeraden om je inbraakalarm te combineren met 1 of meerdere camera’s. Een camera schrikt een inbreker vaak af. Wel moet je een sticker ophangen dat je camera’s hebt hangen.

 

2. Bedienen met een app

Een inbraakalarm kan je bedienen via het bedieningspaneel in je huis. Daarnaast is een app een veelgebruikt middel. Hierbij krijg je een melding als er beweging in je huis is. Ook is het soms mogelijk om via de app live mee te kijken met je camerabeelden.

 

3. Contact met meldkamer

Je inbraakalarm hoeft niet noodzakelijk in contact te staan met een meldkamer, maar dat is zeker wel handig. Het gaat om particuliere meldkamers. Huisalarmen mogen niet direct melding maken aan de politie. Als er meerdere risicosignalen zijn, neemt de meldkamer zelf contact op met de politie.

 

4. Combineren met rookmelders

Zoals eerder gezegd is een inbraakalarm vaak een onderdeel van een groter en uitgebreider alarmsysteem. Zo kan je ook je rookmelders aansluiten op je alarm. Als er sprake is van rook of brand, zal je ook hiervan melding krijgen.

 

Zelf inbraakalarm installeren of door expert?

Een goede installatie van je inbraakalarm is van groot belang. Bovendien zijn alarmsystemen tegenwoordig zo geavanceerd dat er al snel iets fout kan gaan. Als je je systeem laat installeren door een vakspecialist, ben je zeker van de volgende zaken:

 

 • Advies op maat: de installateur onderzoekt jouw woning zodat hij specifiek advies op maat kan geven. Zo is je inbraakalarm afgestemd op jouw wensen. Mocht je in de toekomst je systeem nog willen uitbreiden, kan je contact opnemen met de vakspecialist.
 • Correcte plaatsing: de expert plaatst je alarm volgens alle regels en zorgt dat alles vlekkeloos werkt. Bovendien doet hij dit nog snel ook. Het systeem wordt helemaal afgesteld en je krijgt een uitgebreide uitleg over de bediening.
 • Aanspreekpunt bij problemen: mochten er onverhoopt toch problemen optreden, dan kan je contact opnemen met de vakspecialist. Hij weet alles over jouw inbraakalarm en situatie. Vaak kan hij de problemen heel snel verhelpen.
 • Conform aan wetgeving: de vakspecialist kent de wetten rond inbraakalarmen. Hij zal ervoor zorgen dat je deze allemaal kan naleven. Hierdoor weet je zeker dat je inbraakalarm voldoet aan de wetgeving.
 • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Dit is alleen als je samenwerkt met een expert.

Op zoek naar een professioneel vakbedrijf in je buurt? We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere installateurs voor jouw inbraakalarm. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs