Alarmsystemen: mogelijkheden & prijzen
Een alarmsysteem plaatsen is een belangrijke stap bij het beveiligen van je woning of kantoor tegen potentiële inbrekers. Er zijn heel wat soorten alarminstallaties waaruit je kan kiezen. In dit artikel vind je een overzicht van vaak voorkomende uitvoeringen van alarmsystemen en de prijzen.
Snel naar: mogelijkheden – prijzen – mogelijke extra’s – bekabeld of draadloos alarm?
Alarmsysteem plaatsen: wat zijn de mogelijkheden?
De ene alarminstallatie is al wat uitgebreider dan de andere. Hieronder volgen alvast enkele vaak voorkomende uitvoeringen van alarmsystemen voor huizen en kantoren:
1) Standaard alarm met detectoren en sirene
De standaard uitvoering van een alarmsysteem bestaat doorgaans uit detectoren en een sirene. Voor de detectoren zijn er verschillende mogelijkheden: zo zijn er sensoren die reageren op beweging in een ruimte en sensoren die de sirene doen afgaan als een raam of deur geopend wordt (de zogenaamde raam- en deurcontacten).
Ook voor de sirene zijn er meerdere opties: je kan kiezen voor een binnen- of buitensirene. Daarnaast bestaan er ook stille alarmen, die wel een signaal doorgeven aan een meldkamer (later in dit artikel meer over alarmsystemen met meldkamer).
2) Alarmsysteem met camera’s
Met het oog op meer veiligheid kan je er ook voor kiezen om je alarmsysteem te koppelen aan camerabewaking in je woning. Als de camera’s beweging detecteren (of andere sensoren van het alarmsysteem het alarm doen afgaan), beginnen ze beelden te maken. Door de beelden op te nemen heb je natuurlijk meer zekerheid over wat er zich in de woning heeft afgespeeld tijdens je afwezigheid. Bekijk alle mogelijkheden van een alarmsysteem met camera.
3) Alarm met meldkamer
Je kan ook kiezen voor een alarmsysteem gekoppeld aan een meldkamer: als de sirene (of het stil alarm) afgaat, wordt de meldkamer ook verwittigd. Daar wordt dan ingeschat welke stappen moeten ondernomen worden, zoals het inschakelen van een beveiligingsdienst of het verwittigen van de hulpdiensten.
Prijzen alarmsystemen
Voor een standaard alarmsysteem (enkele bewegingsdetectoren of raam- en deurcontacten, sirene en bedieningspaneel) voor het beveiligen van een gemiddelde woning kan je je verwachten aan prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro, installatiekosten inbegrepen. Voor meer detectoren, een alarmsysteem met camera’s of andere extra’s betaal je natuurlijk meer. Meer info over de mogelijke extra’s van alarmsystemen vind je verderop in dit artikel. Kies je voor een alarmsysteem met een meldkamer, dan betaal je hier doorgaans een maandelijkse prijs voor.
Laat je een vast alarmsysteem installeren door een erkende aannemer in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief: je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit kan natuurlijk een flink verschil maken op de eindfactuur.
Naast het verlaagde BTW-tarief zijn er nog andere redenen om een vakman in te schakelen voor de installatie van je alarminstallatie. Je kan dan namelijk rekenen op advies op maat en een correcte installatie. Ben je op zoek naar een vakman voor het installeren van een alarmsysteem? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van alarmsystemen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.
Extra’s voor meer veiligheid en gebruiksgemak
Als je met een standaard alarminstallatie te weinig detectoren hebt, kan je het systeem steeds uitbreiden met meer detectoren. Hieronder volgen nog enkele extra’s om je alarmsysteem wat beter en gebruiksvriendelijker te maken:
- Afstandsbediening: je kan de alarminstallatie bedienen via het centrale bedieningspaneel, maar een afstandsbediening is ook een optie. Dit verhoogt het gebruiksgemak van de installatie aanzienlijk.
- Koppelen aan domoticasysteem: met domotica kan je heel wat zaken in huis vergemakkelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rolluiken die automatisch sluiten als het binnen te warm wordt of het bedienen van de verlichting vanop afstand. Ook een alarminstallatie kan in zo’n domoticasysteem geïntegreerd worden. Je kan het alarm dan bedienen via het bedieningspaneel van het domoticasysteem. Daarnaast kan je het alarm dan ook vanop afstand in- en uitschakelen of de beelden van je bewakingscamera’s bekijken via je smartphone of tablet.
- Rook- en CO-melders: rook- en CO-melders zijn interessante extra’s voor het gewone inbraakalarm. In geval van brand/rook of koolstofmonoxidevorming zal er dan ook een alarm afgaan. Bij sommige alarmpakketten zijn rookmelders standaard, bij andere niet.
Bekabeld of draadloos alarmsysteem plaatsen?
Er bestaan zowel bekabelde als draadloze alarminstallaties:
- Bekabelde alarmsystemen zijn op zich goedkoper dan draadloze systemen, maar ze vergen redelijk wat breekwerk bij de installatie, waardoor de plaatsingskosten al snel oplopen. Ze zijn bovendien nogal moeilijk om uit te breiden. Bekabelde alarminstallaties zorgen wel voor wat meer zekerheid omdat ze niet afhangen van de kwaliteit van de internetverbinding, wat bij draadloze systemen wel het geval is.
- Draadloze alarminstallaties zijn wat duurder dan de bedrade systemen, maar ze zijn wel makkelijker te installeren en uit te breiden. Aangezien de componenten via radiogolven communiceren, kunnen er storingen ontstaan door toestellen met dezelfde frequentie. Bij moderne systemen kan men deze storingen echter vermijden door te werken met een dubbele frequentie. Ontdek meer over draadloze alarmsystemen in dit artikel.
Een vakman kan je adviseren over het beste alarmsysteem voor jouw woning of kantoor. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van alarmsystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.