Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Camerabewaking-info.be Online info & advies over de mogelijkheden en prijzen van
camerabewaking en andere beveiligingssystemen.
header image
Camerabewaking-info.be

Bewegingsmelder

Een bewegingsmelder is onmisbaar bij een alarmsysteem. Bewegingsdetectoren beschikken over een sensor die detecteert of er beweging plaatsvindt en het alarmsysteem activeert als dat het geval is. Ze dragen m.a.w. bij aan een optimale beveiliging van jouw eigendom doordat ze ongewenst bezoek snel kunnen vaststellen en alarmeren. Alles over de mogelijkheden en prijzen lees je hier.

Ga snel naar: UitvoeringenPrijzenPlaatsingWat met huisdieren?

 

 

Uitvoeringen van een bewegingsmelder

Een bewegingsdetector om aan te sluiten op een alarmsysteem is mogelijk in verschillende uitvoeringen:

 

1. Type sensoren

Een bewegingsmelder met alarm maakt meestal gebruik van infrarood technologie via een PIR-sensor (Passive Infra Red). Daardoor reageert de melder op de verplaatsing van warmtebronnen in de omgeving.

Naast melders met infrarood sensoren bestaan er ook exemplaren met ultrasone sensoren. Deze werken via geluidsgolven die niet voor het menselijk oor waarneembaar zijn. Anderen werken via akoestische sensoren die geluid waarnemen, ook wanneer er geen beweging waargenomen wordt.

 

2. Bewegingsmelder inbouw vs. bewegingsmelder opbouw

Een inbouw bewegingsmelder bouw je in in de muur, het plafond, … Het is vanzelfsprekend de mooiste oplossing omdat de melder minder zichtbaar is. Zeker bij nieuwbouw of renovatiewerken is een bewegingsmelder inbouwen vaak de beste keuze. Je hebt dan meer vrijheid om de melder te installeren waar je wil en eventuele breekwerken uit te voeren. Een inbouw bewegingsmelder is ook beter beschermd tegen beschadiging, of dat nu moedwillig is of per ongeluk.

Een opbouw bewegingsmelder is een goede keuze als je een simpele en snelle oplossing wil of als je breekwerken wil vermijden. Ook als je van plan bent om hem op termijn te verplaatsen is een bewegingsmelder via opbouw systeem een betere keuze.

De keuze voor een inbouw of opbouw model is ook afhankelijk van het nodige detectiebereik en de nodige detectiehoek. Afhankelijk daarvan weet je welk type melder je nodig hebt en waar die moet komen. Zo kan je bepalen of je de bewegingsdetector kan inbouwen of toch moet opbouwen.

 

3. Bewegingsmelder buiten vs. bewegingsmelder binnen

Een bewegingsmelder met aansluiting op een alarm kan je zowel binnen als buiten plaatsen. De grootste verschillen zitten in het detectiebereik en de detectiehoek. Een woonkamer, hal of keuken is bijvoorbeeld veel kleiner dan een bedrijfsterrein of tuin. Een bewegingsmelder binnen heeft dus een minder groot registratiebereik en een minder grote registratiehoek nodig dan een bewegingsmelder voor buiten.

Een bewegingsmelder buiten heeft ook een grotere beschermingsklasse nodig omdat het onder invloed staat van weersinvloeden (regen, sneeuw, vriestemperaturen, …). Een bewegingsdetector buiten heeft vaak ook een sabotagemelder die een signaal geeft wanneer de melder bijvoorbeeld van de muur getrokken wordt.

 

TIP: Een vakman kan je dankzij zijn kennis en ervaring correct adviseren over het type melder (inbouw/opbouw, vereiste detectiebereik en detectiehoek, …) en alarmsysteem dat het best past bij jouw situatie en wensen. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende alarminstallateurs via de offertepagina.

 

bewegingsmelder

 

Prijs bewegingsmelder met alarm

De prijs voor bewegingsdetectoren start ongeveer vanaf €150/stuk. Natuurlijk is het interessanter om zicht te hebben op de prijs van melders i.c.m. een alarmsysteem. Alarmsystemen met beweging detectoren zijn beschikbaar als draadloos, bekabeld of hybride systeem.

 

Type alarmsysteemPrijs standaardsysteem
(incl. btw & installatie)
Prijs uitgebreid systeem
(incl. btw & installatie)
Bekabeld alarmsysteem€ 1200€ 1700
Draadloos alarmsysteem€ 750€ 1200
Hybride alarmsysteem€1000
Een alarmsysteem laten installeren en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende alarminstallateurs via de offertepagina.

 

1. Type alarmsysteem

Draadloos, bekabeld of hybride. Dat zijn de 3 types alarmsystemen waaruit je kan kiezen. Een overzicht van de eigenschappen per type systeem:

 

Bekabeld alarmsysteem

 • Werkt op stroom
 • Lange levensduur
 • Betrouwbaar
 • Relatief goedkoop
 • Kabels wegwerken brengt breekwerken en extra kosten met zich mee
 • Uitbreiding met extra onderdelen is moeilijk

 

Draadloos alarmsysteem

 • Werkt doorgaans op batterijen
 • Duurder dan bekabeld systeem
 • Makkelijk te installeren zonder breekwerken
 • Uitbreiding met extra onderdelen is makkelijk

» Lees hier meer over draadloze alarmsystemen.

 

Hybride systeem

 • Combinatie van bekabeld en draadloos systeem
 • Hoofdzakelijk met kabels verbonden
 • Kan met draadloze onderdelen uitgebreid worden
 • Gemiddelde kostprijs

 

2. Standaard of uitgebreid alarmsysteem

Een standaard alarmsysteem beschikt enkel over de noodzakelijke onderdelen om jouw eigendom te beveiligen. Samen met de sirene en het centraal bedieningspaneel, behoren de bewegingsdetectoren daar zeker bij. Natuurlijk kan je jouw alarm ook nog van andere functies voorzien. Enkele extra functies van zo’n uitgebreid alarmsysteem zijn:

 • Camerabewaking
 • Raammagneten
 • Rookdetectoren
 • Aansluiting op een alarmcentrale
 • Aansluiting op een domoticasysteem

» Lees hier meer over de verschillende types alarmsystemen.

 

 

Bewegingsmelder aansluiten

Een bewegingsmelder installeren moet doordacht gebeuren. Het is de bedoeling dat de detectoren zoveel mogelijk van het te beveiligen terrein dekken. Daarom is niet alleen het aantal detectoren van belang. Het is ook belangrijk om ze onder de juiste hoek en op de meest geschikte plaats te monteren.

Verder dien je rekening te houden met:

huisdieren die voorbij kunnen lopen en een alarmsignaal uitlokken. Ook de sensoren van de bewegingsmelders zijn een factor om rekening mee te houden bij het aansluiten van een bewegingsmelder. Reageert de sensor bijvoorbeeld op warmte, dan moet deze op de juiste plaats en afstand van de verschillende wamtebronnen (verwarming, haard, …) in de omgeving geïnstalleerd worden. Zo niet kan de werking verstoord raken.

TIP: Een professional weet dankzij zijn kennis en ervaring precies hoe hij bewegingsmelders moet plaatsen en welke factoren daarbij van belang zijn. Zo ben jij verzekerd van een correcte plaatsing en een optimale werking van jouw beveiligingssysteem.

 

 

Wat met huisdieren?

Mag je bij het aansluiten van een bewegingsmelder dan geen rondlopende dieren in huis hebben?

Jawel.

Er bestaan speciale huisdiervriendelijke detectoren die waargenomen beelden kunnen filteren. Vaak filteren ze op basis van de grootte/het volume van het bewegend object. Zo zal een kleine kat geen alarmsignaal uitlokken, maar een bewegende persoon wel. Andere melders alarmeren enkel beweging boven een bepaalde hoogte.

Heb je geen huisdiervriendelijk exemplaar maar wil je dat wel?

Dan kan je jouw standaard melders steeds voorzien van een speciale cover. Verder bestaan er speciale lenzen/sensoren die vals alarm door voorbij kruipende insecten voorkomen.

 

 

Draadloze bewegingsmelder met alarm

Wil je het eenvoudig houden?

Er bestaan nu ook draadloze bewegingsmelders met een ingebouwd alarm. Net zoals de professionele installaties werken ze via infrarood detectie. Bij een detectie sturen ze alleen geen signaal door naar het alarmsysteem, maar gaat het ingebouwde alarm af. Aangezien er geen kabels aan te pas komen kan deze draadloze bewegingsmelder eenvoudig gemonteerd worden.

Hou er rekening mee dat dit systeem niet van dezelfde kwaliteit is als een professionele installatie. Het kan makkelijk gesaboteerd worden, je kan het niet verbinden met andere onderdelen van jouw alarmsysteem, … Wil je jezelf en jouw eigendom verzekeren van een optimale veiligheid, dan kies je dus beter voor een professioneel alarmsysteem met bewegingsdetectoren.

 

 

 

Offertes voor een beveiligingssysteem ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van jouw beveiligingssysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs